Ændring af regler for kilometerpenge på videregående uddannelser til befordringsfradrag via skatten
StøtStartdato03. oktober 2024
Slutdato01. april 2025
Antal støtter117
Ændring af regler for kilometerpenge på videregående uddannelser til befordringsfradrag via skatten
Dette borgerforslag ønsker at ændre reglerne for kilometerpenge/kontant rabat til studerende på videregående uddannelser, så transportudgifter i stedet håndteres via skattesystemet som befordringsfradrag, ligesom det er gældende for andre lønmodtagere og arbejdstagere.
Baggrund:
I dag kan studerende på videregående uddannelser søge om godkendelse til kilometerpenge som transportomkostninger mellem bopæl og studiested eller praktiksted, hvis de har en forlængelse af deres rejsetid med offentlig transport i forhold til kørsel i bil på mere end 2 timer eller en ventetid på mere en 2 timer og derudover også skal opfylde et bestemt antal undervisnings- og praktikdage for en periode. Flere uddannelser gør ligeledes i stigende grad brug af mere fleksible undervisnings- og praktikforløb, der gør det svært, dels at administrere ordningen, dels at kunne tildele de studerende kilometerpenge der så står med en ikke selvvalg ekstraudgift.
Denne ordning er derfor meget administrativt tung, og det kan være svært at sikre lighed og gennemskuelighed for de studerende. Samtidig kan der være en mere effektiv måde at håndtere befordringskompensation på for både staten og de studerende.
Hovedpunkter:
1. Afskaffelse af kilometerpenge/kontant rabat: Studerende på videregående uddannelser skal ikke længere søge om kilometerpenge/kontantrabat direkte fra deres uddannelsesinstitutioner eller SU-styrelsen.
2. Indførelse af befordringsfradrag: Studerende skal i stedet have ret til at fratrække deres transportudgifter til uddannelsesstedet, praktikstedet eller forlagt undervisning i skatten som et befordringsfradrag, på samme måde som øvrige borgere i Danmark. Dette vil sikre en mere ligelig og gennemskuelig kompensation for transportomkostninger.
3. Automatisering via årsopgørelsen: Befordringsfradraget kan oplyses og beregnes via den årlige skattemelding, hvor studerende indberetter deres afstand mellem bopæl og studiested og praktiksted. Dette vil gøre det lettere for både studerende og skattemyndigheder at administrere ordningen.
4. Ensartet sats for fradrag: De samme satser, der gælder for almindelige lønmodtagere, skal også gælde for studerende. Dette sikrer retfærdighed og lige vilkår, og samtidig undgås forskelsbehandling i forhold til, hvilken type transport man benytter sig af, eller hvilken videregående uddannelse de studerende går på.
Fordele ved ændringen:
- Mere retfærdig kompensation: Ved at lade befordringskompensation gå over skattesystemet sikres en mere ligelig behandling af alle studerende, uanset hvilket transportmiddel de benytter, og hvor langt de bor fra deres studiested eller praktiksted og uanset hvilken videregående uddannelse de går på.
- Mindre administration: Ændringen vil reducere den administrative byrde, da systemet for befordringsfradrag allerede er et etableret system og fungerer via skattemyndighederne. Det bruges allerede til pædagogstuderende som er i lønnet praktik.
- Gennemsigtighed: Det vil være lettere at kontrollere og gennemskue kompensationen, da alt går gennem skattesystemet, og både studerende og skattemyndigheder har adgang til de nødvendige oplysninger. De studerende vil derfor også kunne planlægge deres økonomiske situation i hele deres studietid, hvilket de ikke har mulighed for i nuværende ordning.
Implementering:
Forslaget foreslår en overgangsperiode på 1-2 år, hvor de nuværende regler for kilometerpenge gradvist udfases, og befordringsfradraget i stedet træder i kraft. Dette vil give både studerende, uddannelsesinstitutioner og skattemyndigheder tid til at tilpasse sig de nye regler.
Dette forslag vil sikre en mere retfærdig, simpel og administrativt overkommelig løsning for både studerende og samfundet. Vi håber derfor på jeres støtte til at ændre reglerne for kilometerpenge på videregående uddannelser.
Forslag stillet af:
Kontaktoplysninger:
Jannie Bjerregaard PedersenEsbjerg
E-mail: jannie.bp@outlook.dkTlf.nr.: 27632514
Medstillere:
Kontaktoplysninger:
Bettina Aagaard JacobsenVarde
E-mail: baaj02@gmail.com
Caroline Løjborg LangerhuusEsbjerg
E-mail: 3045346@ucsyd.dk
Sanne Bjerregaard PedersenFrederiksberg
E-mail: 10328309@kp.dk